Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

ZAPIEKANKA RYŻOWA Z JABŁKAMI

ZAPIEKANKA RYŻOWA Z JABŁKAMI

Taka zapiekanka w czasach mego dzieciństwa była bardzo popularna. Powróciłam do niej, i przepadłam! Zrobiłam mały zapas ryżu Carolino, który jest kremowy, i przepyszny. Pasuje do tego dania idealnie. I można potraktować jako porcja słodkości do kawy, lub herbaty. Serio!

Lista zakupów:

*3 spore jabłka

*ok. 200g ryżu

*1 banan

*1 łyżeczka cynamonu

*1 łyżeczka cukru waniliowego

*3 świeże figi (u mnie opcjonalnie, w sezonie)

*1,5 łyżki oleju kokosowego

*kilka łyżek mleczka kokosowego

Do dzieła!

*ryż ugotowałam wg.wskazówek

*jabłka obrałam, pocięłam na spore kawałki

*w garnku rozpuściłam 1 łyżkę oleju kokosowego, podprażyłam jabłka+cynamon (od lat cejloński, najlepszy)+cukier.

*po kilku minutach dodałam pociętego na kawałki banana, wyłączyłam ogień

*naczynie żaroodporne posmarowałam 0,5 łyżki oleju kokosowego

*umieściłam w nim ugotowany ryż, uklepałam łyżką, polałam mleczkiem kokosowym

*na tym umieściłam jabłka, na wierzch położyłam plastry fig

*piekłam w 160 stopniach, 35-40 min.

**pyszna na gorąco, i mocno schłodzona, z lodówki



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.