Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

BABKA Z CUKINII

BABKA Z CUKINII

Potrawa, która składa się z czterech podstawowych składników, robi się dość szybko, piecze się nieco dłużej..Polecam!To syta, a jednocześnie niezbyt ciężka opcja na letni obiad. Cukinie teraz rządzą, warto skorzystać z przepisu.

Lista zakupów:

*1 duża cukinia

*4 duże ziemniaki

*2 cebule

*ok.100g startego żółtego sera, u mnie wegański Violife

*sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, majeranek

Do dzieła!

*cukinię obrałam, usunęłam pestki, starłam na tarce o dużych oczkach, tzw.jarzynowej

*ziemniaki obrałam, starłam jak na placki ziemniaczane

*cukinię posoliłam, wyłożyłam na sitko, po kilku minutach odcisnęłam nadmiar wody

*starte ziemniaki wyłożyłam na gęstym sicie, dodatkowo dociskając, żeby usunąć wodę

*cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na złoto

*do miski wrzuciłam odciśniętą cukinię, ziemniaki, cebulę, wymieszałam, przyprawiłam

*dodałam starty ser, dokładnie wymieszałam

*piekłam w naczyniu żaroodpornym, lekko posmarowanym olejem, w 170 stopniach przez 70-80 min.

*najlepsza jest lekko wystygnięta, ma wtedy bardziej zwartą konsystencję

**niektórzy dodają jajko, mąkę, kaszę manną..co kto lubi 🙂 W moim przypadku-co, kto może 😀

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.