Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

SERNIK NORMALNY INACZEJ

SERNIK NORMALNY INACZEJ

Sernik z galaretką, oraz owocami sezonowymi. Niby nic nadzwyczajnego, a jest bez pieczenia, bez twarogu, całkowicie wegański, a galaretka to marzenie-zastyga błyskawicznie!Nie muszę dodawać, że jest przepyszny? 🙂

LISTA ZAKUPÓW:

SPÓD:

*0,5 szkl.wiórek kokosowych

*0,5 szkl.poppingu amaratusowego

*15 szt.daktyli

*1 łyżka oleju kokosowego

MASA:

*2 szkl.ugotowanej kaszy jaglanej (na sucho to ok.3/4 szkl.)

*1 puszka mleczka kokosowego (porządnie schłodzone, żeby łatwo oddzielić białą część)

*3 łyżki oleju kokosowego

*3 łyżki ksylitolu, lub cukru trzcinowego

*1 łyżka ekstraktu waniliowego

*1 łyżka cukru waniliowego

GÓRA:

*1 galaretka, polecam wegańską na bazie agaru, wystudzona, po wylaniu na zimne owoce zastyga błyskawicznie, świetnie odstaje od papieru, nie przykleja się

*owoce-czego dusza zapragnie! U mnie mrożone truskawki, świeże borówki, porzeczki, agrest

Do dzieła!

*W pierwszej kolejności spód, można go zrobić dzień wcześniej, daktyle zalałam wrzątkiem, do krawędzi

*w misce wymieszałam popping z wiórkami, olejem, dodałam zblendowane z wodą daktyle

*wymieszałam, powstałą masą wyłożyłam, za pomocą łyżki, blaszkę pokrytą papierem. Do lodówki.

*teraz można zrobić galaretkę, aby stygła, łatwizna

*kaszę jaglaną ugotowałam, po uprzednim, solidnym wypłukaniu.

*gdy kasza ostygła, zblendowałam ją z pozostałymi składnikami, tj.olejem, cukrem, ekstraktem, mleczkiem

*masę sernikową wyłożyłam na spód, na nią owoce, zalałam galaretką. I już! Najlepsze po nocy w lodówce.

 



3 thoughts on “SERNIK NORMALNY INACZEJ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.