Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

MUFFINY GRYCZANO-JAGLANE

MUFFINY GRYCZANO-JAGLANE

Babeczki lubię za poręczność, spakowane do plecaka są niekłopotliwą przekąską podczas wypadu do lasu. Użyłam do nich truskawki, ale każde inne owoce będą ok. Przepyszne na ciepło, lub tego samego dnia, następnego..niestety, bez popijania ciężko zjeść 🙁 (Mąki bezglutenowe są bezlitosne!) Ale są tak pyszne, że raczej nie przetrwają tylu godzin…

Lista zakupów:

*0,5 szkl.mąki gryczananej

*1 szkl.mąki jaglanej

*0,5 szkl.rozpuszczonego oleju kokosowego

*0,5 szkl.mleka roślinnego (ja dodałam płyn z mleka z puszki)

*0,5 szkl.wody

*4 łyżki cukru trzcinowego

*2 łyżki chia

*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub cukru (opcjonalnie)

*1 łyżka octu cydrowego

*szczypta soli

*kilka garści rozdrobnionych owoców, lub borówki, jagody, porzeczki

Do dzieła!

*nic odkrywczego-suche składniki przesiałam do jednej miski, mokre wymieszałam w drugiej

*obie masy połączyłam, solidnie mieszając

*dodałam owoce, rozmieszałam

*piekarnik nagrzałam do 190 stopni

*papilotki napełniałam do 3/4, wystarczyło na 12 solidnych babeczek, plus bonus-dwie obok w silikonowych foremkach 🙂

*piekłam z termoobiegiem przez 25 min.

**Pycha!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.