Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

CIASTO JAGLANE Z TRUSKAWKAMI

CIASTO JAGLANE Z TRUSKAWKAMI

Sezon na truskawki powoli kończy się, przyszedł czas na mój ulubiony sposób wykorzystania tych owoców. Prawie ulubiony. Ciasto, które jest niezbyt trudne. Obłędne na gorąco, pyszne na zimno. Do wykorzystania natychmiast.

Lista zakupów:

*0,5 szkl.mąki jaglanej

*0,5 szkl.skrobi z tapioki

*0,5 szkl.mąki kokosowej

*1 szkl.wody

*1/3 szkl.rozpuszczonego oleju kokosowego

*4 łyżki cukru trzcinowego

*2 łyżki chia

*2 łyżki lnu złocistego mielonego

*szczypta soli

*1 łyżeczka proszku do pieczenia bzgl

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, lub cukru z wanilią (opcjonalnie, ale polecam)

*truskawki, u mnie na tortownicę użyłam ponad 0,5 kg

Do dzieła!

*Mąki przesiałam do miski

*w drugiej misce wymieszałam wodę z olejem kokosowym

*do mąki dodałam pozostałe suche składniki, wymieszałam

*dodałam wodę+olej do suchych, wymieszałam dokładnie

*ciasto umieściłam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

*truskawki, umyte, bez szypułek, rozkroiłam na pół, ułożyłam na cieście

*piekłam w rozgrzanym piekarniku 40 min, w temp.200 stopni

**jeśli lubicie mokre, treściwe ciacho-bingo!

 



2 thoughts on “CIASTO JAGLANE Z TRUSKAWKAMI”

    • Ola, najczęściej można ją znaleźć na stoisku ze zdrową żywnością, a jeszcze częściej z produktami kuchni azjatyckiej. Można też spróbować zastąpić ją skrobią ziemniaczaną 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.