Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Sałatka z pieczonymi batatami i śmietanką słonecznikową

Sałatka z pieczonymi batatami i śmietanką słonecznikową

Bardzo lubię takie połączenie smaków: słodkawy batat+kwaśne jabłko+ostry szczypiorek+delikatny sos. Sałatka syta, pasuje nawet na poczęstunek dla gości. Porcja dla jednej, bardzo głodnej osoby, lub trzech normalnych 😀

Lista zakupów:

*1 spory batat

* 1 kwaśne jabłko

*0,5 pęczka szczypiorku

*0,5 szkl.pestki słonecznika+garść do posypania

*1 łyżka soku z cytryny

*sól, pieprz

Do dzieła!

*pestki słonecznika namoczyłam na noc w ciepłej wodzie, ale wystarczy to zrobić na 1-2 godz.

*batata obrałam, pokroiłam na frytki, upiekłam w piekarniku w 170 stopniach, trwało to jakieś 20-30 min.

*jabłko obrałam, pokroiłam w kostkę

*szczypiorek posiekałam

*pestki słonecznika zblendowałam z odrobiną wody (jak kto woli-gęstszą, czy rzadszą śmietankę, regulujemy ilością wody), sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Można też dodać ząbek czosnku, lub odrobinę musztardy.

*upieczonego batata ułożyłam na talerzu, posypałam jabłkiem, na to dodałam sosik słonecznikowy, posiekany szczypiorek, oraz pestki słonecznika. Uwaga-najlepiej, żeby pestki były podprażone na suchej patelni na złoto. Ja tego nie zrobiłam, głód zwyciężył.

**sałatka najlepsza następnego dnia, ja swoją umieściłam w przeźroczystej misce, warstwami układając kolejne składniki



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.