Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

KREM MIGDAŁOWY LUB SZYBKIE PRALINY

KREM MIGDAŁOWY LUB SZYBKIE PRALINY

Sprytny krem do smarowania np.pieczywa, styropianu, grzanek, w kilka chwil może stać się pysznymi, zdrowymi pralinami, lub, jak kto woli-kulkami mocy. Można użyć jako nadzienie do ciastek, rogalików, świetnie pasuje z konfiturą, lub po prostu, łyżką prosto ze słoika.

Lista zakupów:

*1 szkl.migdałów

*2 garście daktyli

*3 łyżki surowego kakao

*2 łyżki oleju kokosowego

Do dzieła!

*migdały zlałam wrzątkiem, opłukałam, wyłożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam kilkanaście minut, co jakiś czas „mieszając” zawartość blachy drewnianą łopatką. Trzeba uważać, aby nie spalić.

*daktyle zalałam wrzątkiem, do krawędzi

*Uprażone, wystygnięte migdały wrzuciłam do blendera, zmieliłam na mąkę

*dodałam daktyle z wodą, olej kokosowy, kakao

*zblendowałam na gładką masę

*krem jest dość gęsty, przechowywałam go w lodówce, w słoiku

*wystarczy ulepić z niego kulki, obtoczyć je w np.wiórkach kokosowych, kakao, i mamy zdrową słodycz : )



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.