Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Daktyle z marcepanem

Daktyle z marcepanem

Prosta, a jednocześnie wykwintna słodycz. Zrobienie własnej masy marcepanowej to nic trudnego, a idealnie komponuje się ze słodyczą miękkich daktyli.

Lista zakupów:

*200 g miękkich daktyli (kupione w Kauflandzie są idealne)

*1 szkl.migdałów

*1/3 szkl.cukru pudru, lub zmielonego ksylitolu, jeśli masę chcemy użyć do czegoś innego, niż dodatek do daktyli, to cukru można użyć więcej

*2 łyżeczki ekstraktu migdałowego, od biedy-aromatu

*2 łyżki soku z cytryny

Do dzieła!

*daktyle rozpoławiam z jednej strony

*migdały zalałam wrzątkiem, przykryłam miskę

*po ok.20 min migdały odcedziłam i pozbawiłam je brązowej skórki. To naprawdę nic trudnego, wystarczy ścisnąć migdał z szerszej strony, a zawartość sama wyskakuje z łupinki. Jeśli idzie to opornie-polecam zalać jeszcze raz wrzątkiem na kilka minut. Zawsze się udaje.

*migdały zmieliłam w blenderze, do masy dodałam cukier puder, ekstrakt, sok z cytryny

*masę zagniotłam, jest bardzo plastyczna

*do daktyla wkładałam odrobinę marcepana, lekko docisnęłam.

*I już. Przechowywałam w pudełku, w lodówce.

**polecam!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.