Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Twarożek z wiórek kokosowych

Twarożek z wiórek kokosowych

Pyszny twarożek, że aż trudno uwierzyć z czego jest zrobiony. Po zastygnięciu przypomina konsystencją (i smakiem) fetę, ale wystarczy go skruszyć widelcem, i …używać do czego tylko chcemy. Na słodko można użyć do naleśników, ciasta, deserów, w wersji wytrawnej zastąpi fetę, może być podstawą pasty kanapkowej, lub po prostu ze szczypiorkiem, ogórkiem, rzodkiewką. Polecam!

Przepis pochodzi z książki p.Marioli Białołęckiej pt. „Zaskakujący kokos”.

Polecam zajrzeć na jej bloga:

http://grainkitchen.pl/

http://mariolabialolecka.com/

Pani Mariola to dla mnie źródło wiedzy oraz inspiracji. Zawsze służy wsparciem, przesympatyczna i kontaktowa.

Zapraszam.

Lista zakupów:

*200ml gęstej śmietanki kokosowej, w oryginale sojowa

*75g wiórek kokosowych (polecam te eko, są tłuściejsze)

*125ml oleju kokosowego, rozpuszczonego

*50ml soku z cytryny

*sól, pieprz

Do dzieła!

*wiórki zmieliłam w blenderze kielichowym

*dodałam śmietankę, zmiksowałam

*powoli dodałam rozpuszczony olej, sok z cytryny

*po zmiksowaniu doprawiłam solą i pieprzem

**tuż po zrobieniu twarożek przypomina konsystencją majonez, po kilku godzinach w lodówce jest już zwarty i gotowy do spożycia. Trudno mu się oprzeć.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.