Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Ciastka słony karmel, bez pieczenia

Ciastka słony karmel, bez pieczenia

Ciastka, które robi się błyskawicznie, są chrupiące, lecz rozpływają się w ustach. Niestety, nie miałam okazji sprawdzić czy następnego dnia są takie nadal, ale nic straconego. Teraz przygotuję potrójną porcję, warto.

Lista zakupów:

*5 łyżek cukru trzcinowego

*6 łyżek pestek słonecznika, łuskanych

*3 łyżki sezamu

*2 łyżki siemienia lnianego

*2 łyżki pestek z dyni, łuskanych

*2 szczypty soli, u mnie różowa drobna

Do dzieła:

*wszystkie nasiona wsypałam do miski, wymieszałam

*do garnka wsypałam cukier, po ok.1 min gdy zaczął się karmelizować, poruszałam garnkiem, aby stało się to równomiernie, i nie przypaliło. Absolutnie nie używamy do mieszania żadnego przedmiotu!

*gdy cukier stał się płynny, wsypałam sól, oraz zawartość miski, szybko wymieszałam

*masę umieściłam na macie silikonowej, i szybko, ponieważ karmel twardnieje, uformowałam ciacha. Jeśli dla kogoś masa jest zbyt gorąca, to można moczyć dłonie w wodzie, lub użyć łyżki. Lub po prostu rozwałkować masę pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a następnie pociąć na kawałki, lub połamać. Free style 😉

**polecam, są naprawdę pyszne



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.