Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Szarlotka z budyniem kokosowym

Szarlotka z budyniem kokosowym

Kolejna szarlotka, tym razem taka, która absolutnie koniecznie może być spożywana po 24 godz. w lodówce. Sprawdziłam. Sprawdzałam, co kilka godzin 🙂 Budyń zrobiony własnoręcznie, to dosłownie chwilka, a efekt zachwycający.

Lista zakupów:

BUDYŃ:

*1 puszka mleka kokosowego+250ml wody

*1 szkl.wody

*1 łyżka skrobi z tapioki

*1 łyżka skrobi ziemniaczanej

*1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

CIASTO:

*3/4 szkl.mąki ryżowej

*3/4 szkl.mąki kasztanowej

*3 łyżki mąki amarantusowej

*0,5 szkl.oleju kokosowego

*3 łyżki cukru trzcinowego

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA JABŁKOWA:

*4 duże jabłka

*1 łyżeczka oleju koko

*1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

*cynamon do smaku

Do dzieła:

*jabłka obrałam, poszatkowałam na duże kawałki, wrzuciłam do garnka na rozgrzany olej

*doprawiłam, mieszałam kilka minut

*suche składniki na ciasto wymieszałam w misce, dodałam rozpuszczony olej koko, zagniotłam w kulę

*3/4 gotowego ciasta użyłam do pokrycia blaszki (średnia)

*piekłam w 170 stopniach 10-12 min.

*w tym czasie przygotowałam budyń-zagotowałam całą zawartość puszki mleczka koko

*w niepełnej szkl.wody wymieszałam cukier, tapiokę, skrobię ziemniaczaną

*gdy mleczko zaczęło się gotować wlałam zawartość szklanki, cały czas mieszając.

*mieszałam kilka minut, do zagęszczenia masy

*do budyniu wrzuciłam uprażone jabłka, wymieszałam

*masę budyniowo-jabłkową wylałam na podpieczony spód

*posypałam pozostałą częścią ciasta, lekko posypałam cukrem

*piekłam jeszcze 40 min. w 170 stopniach, z czego 20 min. z termoobiegiem

**jeśli ktoś lubi bardzo słodki budyń, można dodać 1-2 łyżki cukru trzcinowego. Ja lubię bez.



2 thoughts on “Szarlotka z budyniem kokosowym”

  • Czy konieczny jest dodatek skrobii zimniaczanej do budyniu? Co by sie stalo gdyby uzyc tylko tapioki? Pozdrawiam

    • Spokojnie można zamienić ziemniaczaną na mąkę z tapioki, można ewentualnie zwiększyć jej ilość do 3 łyżek. Dziękuję za odwiedziny, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.