Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Kruche migdałowe ciasteczka

Kruche migdałowe ciasteczka

Ciastka, które niczym nie ustępują tym tradycyjnym, a nawet, jak dla mnie-są lepsze! W składzie tylko kilka składników, a ich podstawą wcale nie jest mąka. Miodowe, chrupiące, i..rozpływające się w ustach.

Lista zakupów:

*5 łyżek zmielonych migdałów (migdały z brązową skórką, przed zmieleniem to ok. 1/3 szklanki)

*4 łyżki zmielonych pestek słonecznika (przed zmieleniem to ok.1/3 szklanki)

*5 łyżek mąki kasztanowej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

*1 łyżeczka cukru waniliowego

*2 łyżki stopionego oleju kokosowego

*2 łyżki miodu-można zastąpić dowolnym, płynnym słodzidłem, lub całkowicie pominąć, jeśli po upieczeniu planujemy ciacha lukrować, posypywać. Są wystarczająco słodkie.

Do dzieła!

*migdały zmieliłam w młynku do kawy, na taką gruboziarnistą mąkę, dłużej nie należy mielić, ponieważ możemy zrobić masło migdałowe

*pestki słonecznika również zmieliłam w młynku

*mąkę przesianą, zmielone pestki, migdały wymieszałam w misce, dodałam pozostałe składniki, z ciasta utworzyła się zwarta kula

*rozwałkowałam je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na ok.2-3 mm.

*wycięłam foremkami, piekłam na arkuszu, na którym wałkowałam ciasto

*piekłam w 170 stopniach, 8-9 min., nie więcej, najlepiej nie odchodzić od piekarnika i monitorować zarumienienie ciastek, które w zależności od ich grubości, może być różna

*z jednej porcji wyszła mi gęsto zapełniona duża blaszka piekarnikowa

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.