Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Pasztet warzywny wegański

Pasztet warzywny wegański

Pyszny na zimno, i na gorąco, może wydawać się skomplikowany w wykonaniu, ale w praktyce to naprawdę kilka chwil. Całkowicie warzywny, jako spoiwo użyłam batata, ale spokojnie można zamienić je na ziemniaki. Polecam!

 

Lista zakupów:

*2 średnie bataty

*1 cebula

*1 por-biała część

*4 średnie marchewki

*1 duża pietruszka

*1 średni seler

*0,5 szkl.pestek słonecznika łuskanych

*0,5 szkl.płatków ryżowych błyskawicznych

*garść natki pietruszki

*2 łyżki oleju kokosowego

*sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona

Do dzieła!

*bataty obrałam, pokroiłam w kawałeczki, zalałam wodą do ich krawędzi, ugotowałam w solonej wodzie

*pora, cebulę pokroiłam w pół-plastry, podsmażyłam do miękkości na łyżce oleju kokosowego

*słonecznika podprażyłam na suchej patelni

*płatki ryżowe zalałam gorącą woda, do krawędzi płatków

*marchew, seler, pietruszkę obrałam, starłam na tarce do jarzyn

*w dużym garnku rozgrzałam łyżkę oleju kokosowego, wrzuciłam starte warzywa, wymieszałam

*warzywa w garnku podlałam kilkoma łyżkami wody, dusiłam je do miękkości

*ugotowane bataty, płatki ryżowe, usmażonego pora i cebulę, zmiksowałam blenderem w dużej misce, doprawiłam

*do masy dodałam uprażone ziarna słonecznika, natkę pietruszki

*gdy warzywa zmiękły, dodałam je do masy w misce, dokładnie wymieszałam, doprawiłam jeszcze do smaku

*piekłam w keksówkach wyłożonych papierem, plus porcja „ładna” do zdjeć, w naczyniu do zapiekania 😉

*piekłam w 180 stopniach, ok.godzinę



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.