Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Gofry owsiane bezglutenowe

Gofry owsiane bezglutenowe

Najbardziej chrupiące z gofrów, które miałam okazję zrobić, a zrobiłam ich naprawdę sporo. Mega chrupiące, wręcz waflowate, co nie oznacza, że są suche. Niekłopotliwe w wykonaniu, pyszne, a zapach unoszący się podczas ich pieczenia, jest zniewalający. Testuję płatki, mąkę bezglutenowe, wprowadzam na próbę do menu, obserwując reakcję swojego organizmu.

Lista zakupów:

*1 szkl.płatków owsianych bezglutenowych

*250ml wody

*125ml mleka roślinnego

*1 łyżka oleju kokosowego stałego

*0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bzgl

*1 łyżeczka cukru wanilinowego bezgl

*1 łyżeczka octu cydrowego

*2 łyżki cukru trzcinowego (jeśli po upieczeniu mamy plan, aby polać gofry np.miodem, syropem, to śmiało cukier można pominąć)

Do dzieła!

*płatki namoczyłam w gorącej wodzie na godzinę, dodałam mleko

*po upływie tego czasu wszystkie składniki wlałam do blendera kielichowego, zmiksowałam na gładką masę. Masa jest dość gęsta, lejąca, konsystencja przypomina te glutenowe

*piekłam w rozgrzanej gofrownicy ustawionej na max.ok 5-7 min

**pyszne z mrożonymi porzeczkami, polane syropem z agawy. Mniam.



2 thoughts on “Gofry owsiane bezglutenowe”

  • testowałam na tym przepisie nową gofrownicę z breville, bo tak kupiłam ją i nie miałam pomysłu jakie ciekawe gofry mogę zrobić, a tu proszę, pierwszy testowy przepis i strzał w 10!

    • Bardzo się cieszę! Jak wspominałam już 100 razy wcześniej-u mnie gofry to czasem kilka razy dziennie w menu 🙂
      Dziękuję za odwiedziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.