Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

ZUPA-KREM Z PIECZONEJ DYNI

ZUPA-KREM Z PIECZONEJ DYNI

Inna wersja mojej ulubionej zupy, tym razem nie z dyni hokkaido. Aby uniknąć uporczywego obierania, dynię upiekłam; część zamroziłam (użyję do ciasta), reszta wylądowała w zupie. Nie muszę dodawać, że to idealny czas na rozgrzewające, syte zupy.

Lista zakupów:

*1 cebula

*2 marchewki

*1 batat

*ok.2 szkl upieczonej dyni

*curry

*sól

*mleczko kokosowe, opcjonalnie

Do dzieła:

*cebulę, marchew, batata obrałam, pokroiłam w duże kawałki, wrzuciłam do garnka, zalałam wodą do krawędzi warzyw

*dynię upiekłam już wcześniej. Umyłam, pokroiłam na cztery części, wydrążyłam miąższ (pestki upiekłam przy okazji), piekłam na blaszce, w temp.ok.180 stopni, przez pół godziny. Po wystygnięciu skórka z łatwością oddzieliła się od reszty.

*gdy warzywa ugotowały się na miękko, dodałam dynię, przyprawy, zblendowałam na gładko

*na koniec dodałam mleczko kokosowe

**jeśli komuś nie odpowiada gęsta konsystencja zupki dla niemowląt, śmiało można dodać więcej wody.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.