Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Ciasto dyniowe z kremem czekoladowym

Ciasto dyniowe z kremem czekoladowym

Szaleństwo dyniowe 2018 oficjalnie rozpoczęte!A jak wiadomo-dynia, czekolada i pomarańcze idą ze sobą w parze. Idąc tym tropem wymyśliłam sobie na weekend ciasto. Zapraszam!

Lista zakupów:

Placek:

*1 szkl.mąki ryżowej

*0,5 szkl.mąki z amarantusa

*0,5 szkl.mąki ryżowej**

*1 szkl.upieczonej dyni

*5 łyżek cukru trzcinowego

*4 łyżki oleju kokosowego

*0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezgl

*1 łyżeczka sody

*1 łyżka octu cydrowego

*1 łyżeczka cynamonu

*0,5 szkl.mleka roślinnego

***1 szkl.wody, ale jeśli użyjemy innej mąki niż kokosowa, wtedy wystarczy 0,5 szkl.

Krem:

*1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej

*0,5 szkl.mleka roślinnego

*4 łyżki gęstego mleczka koko

*50g gorzkiej czekolady

*1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)

Posypka:

*2 garście orzechów laskowych, podpieczonych, posiekanych

Do dzieła:

*Suche składniki na placek przesiałam, wymieszałam w misce

*dynię z olejem, mleczkiem, wodą zblendowałam

*wymieszałam suche z płynną masą

*piekłam na średniej blaszce w temp.180 stopni przez 45 min.

*w tym czasie przygotowałam krem-kaszę ugotowałam dzień wcześniej

*kaszę, mleko koko, rozpuszczoną czekoladę zmiksowałam na gładką masę

*kiedy placek przestygł, wylałam na wierzch masę czekoladową, posypałam orzeszkami

*wstawiłam do lodówki, aby nabrało mocy urzędowej. Im dłużej schłodzone, tym lepsze. Sprawdzone 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.