Mus czekoladowy z kaszy jaglanej

Absolutnie pyszny! Mega czekoladowy, może posłużyć jako wypełnienie do tarty, babeczek, jako krem do przełożenia tortu. Jest też zła wiadomość-musi spędzić w lodówce minimum 12 godz!Tak, wiem, wydaje się niemożliwe..Polecam przespać większość 😉 Podany z chrupiącymi orzeszkami laskowymi, oraz dojrzałym, mięciutkim melonem..mniam..
Lista zakupów:
*1 szkl.ugotowanej kaszy jaglanej
*0,5 szkl..mleka roślinnego, u mnie tym razem kokosowe
*2 łyżki gęstego mleczka kokosowego z puszki
*50g gorzkiej czekolady-u mnie zawsze Lindt 85% kakao, ponieważ jako jedna z niewielu nie zawiera lecytyny sojowej
*1 łyżka cukru brązowego (opcjonalnie)
*na wierzch garść orzechów laskowych, melon
Do dzieła!
*czekoladę rozpuściłam w kilku łyżkach mleka koko, można w kąpieli wodnej, ale tak też ok
*w blenderze kielichowym zmiksowałam na gładką masę wszystkie składniki-ugotowaną kaszę, mleko, mleczko, cukier, rozpuszczoną czekoladę
*masę przelałam do słoiczków (do max.połowy), posypałam podprażonymi, posiekanymi orzeszkami, na to dojrzałego, miękkiego melona, pokrojonego w kostkę
*słoiczki zakręciłam, 12 godzin spędziły w lodówce. I ani minuty dłużej! Pyszne!