Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Gofry kanapkowe bezglutenowe, wegańskie

Gofry kanapkowe bezglutenowe, wegańskie

Tych gofrów używam jako zamiennik chleba, jeszcze gorące smaruję awocado, posypuję solą..Pychota! Są bardzo chrupiące i delikatne zarazem.

Podczas tegorocznego, gorącego (uwielbiam!) lata zaniedbałam bloga..Szkoda mi było czasu na ślęczenie przed kompem, robiłam szybkie, sprawdzone dania. Gofry ratują mi dzień na rozmaite sposoby, korzystam z nich jako zamiennik pieczywa, jako substytut ciasta itp. Z gotowej porcji zużywam ciasta na dwa gofry, resztę spokojnie przechowuję w lodówce, nawet dwa dni. Szybkie danie gotowe.

Lista zakupów:

*1 szkl.mąki ryżowej

*0,5 szkl.mąki z nasion amarantusa

*0,5 szkl.mąki gryczanej

*3 łyżki chia

*1 łyżeczka proszku do pieczenia bzgl.

*1 łyżeczka octu cydrowego

*2 łyżki oleju kokosowego stałego

*ok.0,5 szkl.wody pozostałej z mleczka kokosowego, ale można zastąpić mlekiem, lub wodą

*woda ok.1 szkl.

*szczypta soli

Do dzieła!

*składniki, oprócz wody, wymieszałam w misce

*wodę dodawałam powoli, kontrolując konsystencję, która ma być dość zwarta (świeży beton)

*odstawiłam na ok.10 min, ewentualnie dodaję jeszcze wodę, jeśli mocno zgęstnieje

*piekę w rozgrzanej gofrownicy ok.5 min

*polecam!

** pyszne na wytrawnie, jak i na słodko, lubię posmarowane masłem migdałowym, a na to owoce, konfitura, gęste mleczko koko..ach..



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.