Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Okazało się ostatnio, że chwalenie się czymś, co się dostało ze wsi, jest wielce niepoprawne politycznie..Napiszę po prostu, że dostałam trochę śliwek, a z nich, w ekspresowym tempie, udało mi się upiec ciacho. I to nie byle jakie! Chrupiące za sprawą dodatku orzechów, lekko kwaśne, pachnące śliwkami i cynamonem..

Lista zakupów:

*1 szkl.mąki ryżowej

*0,5 szkl.mąki kokosowej

*1/3 szkl.mąki gryczanej białej

*5 łyżek oleju kokosowego

*ok.połowa, lub więcej wody pozostałej z mleczka kokosowego, po odjęciu gęstej masy

*5 łyżek cukru nierafinowanego trzcinowego

*1 garść orzechów laskowych

*1 garść migdałów

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*2 łyżki chia

*cynamon

*szczypta soli

*śliwki, u mnie kilkanaście sztuk pokryło ciasto w tortownicy

Do dzieła:

*mąki przesiałam do dużej miski

*dodałam chia, proszek do pieczenia,cukier, szczyptę soli,

*dodałam zmielone w młynku orzechy i migdały,

*dodałam wodę z mleczka koko, olej kokosowy rozpuszczony,

*wymieszałam, ulepiłam kulę

*3/4 ciasta ułożyłam na spodzie tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (masa jest b.plastyczna, bez problemu daje się ukształtować)

*podpiekłam ok.5 minut w temp.170  stopni

*na podpieczony spód ułożyłam rozpołowione śliwki (skórką do dołu), posypałam cynamonem

*na to pozostałam część ciasta, rozdrabniałam je na kruszonkę

*piekłam jeszcze 30 min.  w temp.170 stopni

*i już! pyszne na gorąco i na zimno



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.