Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Ciasto z czarną porzeczką i sezamową kruszonką

Ciasto z czarną porzeczką i sezamową kruszonką

Podczas wielogodzinnej walki z wiadrami czarnej porzeczki, wpadł mi do głowy pomysł, iż tenże właśnie owoc doskonale smakuje w towarzystwie chałwy/sezamu…A, że przy okazji cukinie obrodziły  tym roku, powstało ono-ciacho z cukinią, czarną porzeczką, sezamem.

Lista zakupów:

*1 szklanka mąki ryżowej

*3 łyżki mąki kokosowej

*3 łyżki mąki amarantusowej

*1 szklanka startej cukinii

*1 szklanka wody

*0,5 szklanki mleka kokosowego

*1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego

*0,5 szklanki poppingu amarantusowego

*4 łyżki ksylitolu, lub cukru brązowego

*1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

*1 łyżeczka sody

*1 łyżka octu cydrowego (może być jabłkowy po prostu)

*1 łyżka soku z cytryny

*2 łyżki chia

*czarna porzeczka

*sezam+miód-na posypkę, u mnie na 3 łyżki sezamu, jedna łyżka miodu

Do dzieła!

*suche składniki wymieszałam w misce

*cukinię obrałam, starłam na tarce, lekko posoliłam, aby puściła sok, po czym odcisnęłam

*do mleka roślinnego dodałam łyżkę octu+łyżkę sok z cytryny, odstawiłam na kilka minut, aby się ścięło

*do miski z suchymi składnikami dodałam startą cukinię, mleko, olej, wodę

*wymieszałam łyżką dokładnie

*masę wylałam do małej, prostokątnej blaszki

*na wierzchu ułożyłam porzeczki, posypałam kruszonką sezamową

*piekłam w 185 stopniach, termoobieg, ok.45 min

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.