Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Ciasto z cukinią

Ciasto z cukinią

Po upieczeniu ciasta zorientowałam się, że pozostał mi olej, którego nie dodałam..tym sposobem jest też wersja light 🙂 Lista produktów może zniechęcać, ale wykonanie jest szybkie; żadnych mikserów, blenderów. Ciasto wyszło puszyste, wilgotne, świetne z dodatkiem sezonowym owoców.

Lista zakupów:

*1 szklanka mąki ryżowej

*3 łyżki mąki kokosowej

*3 łyżki mąki amarantusowej

*1 szklanka startej cukinii

*1 szklanka wody gazowanej

*0,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe)

*1/3 szklanki oleju (lub też nie 😉 )

*0,5 szklanki poppingu amarantusowego

*4 łyżki ksylitolu, lub cukru brązowego

*3 łyżki kakao (u mnie surowe, które ma mniej intensywny kolor)

*1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

*1 łyżeczka sody

*1 łyżka octu cydrowego (może być jabłkowy po prostu)

*1 łyżka soku z cytryny

*2 łyżki chia

*owoce-u mnie garść świeżych malin+garść borówek

Do dzieła!

*suche składniki wymieszałam w misce

*cukinię obrałam, starłam na tarce, lekko posoliłam, aby puściła sok, po czym odcisnęłam

*do mleka roślinnego dodałam łyżkę octu+łyżkę sok z cytryny, odstawiłam na kilka minut, aby się ścięło

*do miski z suchymi składnikami dodałam startą cukinię, mleko, olej, wodę gazowaną.

*wymieszałam łyżką dokładnie

*masę wylałam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia

*na wierzchu ułożyłam owoce

*piekłam w 185 stopniach, z termoobiegiem, przez 45 minut

*po przestygnięciu ciacho posypałam obficie cukrem pudrem, dodałam więcej świeżych owoców



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.