Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Gofry z batatem, bezglutenowe

Gofry z batatem, bezglutenowe

Gofry z batatem są ciężkie, wyraziste, nie tracąc swej chrupkości, a dzięki temu-nie da się zjeść całej tury na raz! To pozwoliło mi sprawdzić, czy następnego dnia gofery trzymają fason. Sprawdziłam, są ok.

Lista zakupów:

*1 średni batat

*8 łyżek mąki ryżowej

*2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego

*200 ml. wody gazowanej

*1 łyżka chia

*150ml mleka roślinnego

*4 łyżki ksylitolu, lub 2 łyżki cukru trzcinowego+2 łyżki ksylitolu

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do dzieła!

*obranego batata pokroiłam w kawałeczki, ugotowałam w małej ilości wody, do miękkości

*ostudzonego batata zmiksowałam w misce z mlekiem, wodą, cukrem, olejem

*następnie dodałam mąkę, chia, proszek, ekstrakt, mieszałam łyżką

*ostawiłam na 10 min.

*gofrownicę nagrzałam do max.temp., ok.3 łyżki masy nakładałam na środek płytki

*piekłam 5-7 minut



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.