Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Chałwa czarno-biała

Chałwa czarno-biała

Prosta chałwa, która wygląda jak makowiec. Użyłam dwóch rodzajów sezamu-tradycyjnego, oraz czarnego, a oprócz miodu, tym razem, syropu z agawy. Ot, i cały przepis!

Lista zakupów:

*sezam czarny 200g

*sezam 300g

*syrop z agawy-wedle uznania, u mnie ok.4 łyżki na rodzaj

Do dzieła:

*najtrudniejszą częścią w produkcji chałwy jest prawidłowe uprażenie ziarenek, ogień nie może być zbyt duży, należy mieszać je nieustannie, i..nasłuchiwać. Gdy ziarenka przestaną pękać i podskakiwać na patelni, trzeba je przełożyć do naczynia, wystudzić. Z czarnym sezamem postępujemy tak samo.

*uprażony, wystudzony sezam zmieliłam blenderem, robiąc często przerwy, aby nie dopuścić do przegrzania masy (co oznacza gorzki smak). Można użyć również młynka do kawy, pamiętając, że podczas mielenia sezam wydziela olej, masa robi się mokra, kleista

*do zmielonego sezamu dodawałam stopniowo syrop z agawy (dobra opcja dla alergików-zamiennik miodu), mieszałam

*na koniec połączyłam ze sobą masę chałwową czarną, oraz zwykłą

*umieściłam, ubiłam w pojemniczkach, wstawiłam do lodówki

*chałwa gotowa



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *