Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Gryczane gofry kanapkowe

Gryczane gofry kanapkowe

Moje ukochane! Używam ich jako zamiennika pieczywa, jak dla mnie są obłędne! Robi się je szybko, w przeciwieństwie do oczekiwania na chleb. Bardzo chrupiące, miękkie jednocześnie, zjadam na gorąco, posmarowane awokado, z górą świeżych warzyw. To mój najlepszy wynalazek 😉

Ps. Znalazłam niezły patent, aby nie pochłonąć od razu całej partii goferów! Gotowe ciasto przechowuję w lodówce, piekę na bieżąco, czyli dwie, duże „kromki” na np.kolację. Następnego dnia dodaję odrobinę wody, dokładnie mieszam, piekę i już! Pyszne, chrupiące i świeże pieczywko 🙂

Lista zakupów:

*1 szkl.mąki gryczanej

*0,5 szkl.mąki ryżowej

*1 szkl.mleka kokosowego

*0,5 szkl.wody

*3 łyżki chia

*2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego

*1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

* 1 łyżeczka octu jabłkowego cydrowego

*sól, ok.1/4 łyżeczki

*szczypior, u mnie pęczek

Do dzieła!

*do miski przesiałam mąkę gryczaną, oraz ryżową

*dodałam chia, sól, proszek do pieczenia, ocet

*następnie dodałam mleko, oraz wodę, dokładnie wymieszałam

*na koniec dorzuciłam rozpuszczony olej kokosowy, posiekany szczypiorek

*wymieszałam, odstawiłam na kilka minut

*bez obaw, masa jest naprawdę gęsta, konsystencją (i wyglądem) przypomina świeży beton. Tak ma być.

*rozgrzałam na maxa gofrownicę, na środek płytki kładłam 2 czubate łyżki masy (nie robię w tym przypadku całych gofrów)

*piekłam 7 min.

*gotowe!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.