Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Gofry z mąki z topinamburu

Gofry z mąki z topinamburu

Mega czekoladowe, wyraziste, chrupiące! Ich kolor to po części zasługa mąki z topinamburu, która pod wpływem ciepła brązowieje, a inulina w niej zawarta sprawiła, że masa była spójna, mimo braku jajek. Gofry rządzą!

Lista zakupów:

*0,5 szkl.mąki ryżowej

*1 szkl. mąki z topinambura

*0,5 szkl.skrobi z tapioki

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżka karobu

*350ml mleka roślinnego, u mnie kokosowe

*szczypta soli

*2 łyżki chia

*2 łyżki cukru trzcinowego

*3 łyżki oleju koko

Do dzieła:

*składniki wymieszałam w misce, masę odstawiłam (jak to się robi w przypadku mąk bezglutenowych, ponieważ po kilku minutach widać jaka konsystencja finalnie wyszła), ewentualnie zagęszczam, lub rozrzedzam.

*gofry piekłam na max.mocy urządzenia, masę nakładałam łyżką na środek płytki (ok.3 łyżki)

*po ok.5 min gofry są gotowe, absolutnie pyszne ze wszystkimi dodatkami-u mnie z pastą kokosową i owocami

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *