Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Wytrawne gofry z porem

Wytrawne gofry z porem

Zamiennik chleba, przekąska, lub alternatywa dla „tłustych” placków. Gofry wytrawne. Szybkie w wykonaniu, świetne ze świeżymi warzywami, kiełkami, z pastą z awokado. Polecam!

Lista zakupów:

*1 por

*1 szkl.mąki ryżowej

*0,5 szkl.mąki z teff

*1 szkl.mleka ryżowego

*0,5 szkl.wody

*3 łyżki chia

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka octu jabłkowego (u mnie cydrowy bio)

*2 łyżki oleju kokosowego

*przyprawy: ksylitol, sól, curry, papryka słodka,

Do dzieła:

*pora obrałam, pokroiłam w pół-plasterki,przyprawiłam łyżeczką ksylitolu, solą, curry, papryką-do smaku

*udusiłam na oleju kokosowym, na małym ogniu

*w misce wymieszałam łyżką mąki, mleko, wodę, chia, proszek, ocet, sól

*ciasto należy mieszać co kilka chwil, żeby nasiona chia nie „zbiły się”

*ciasto powinno odstać ok.10 min., w tym czasie wyraźnie się zagęści

*dodałam uduszonego pora, dokładnie wymieszałam

*piekłam w gofrownicy ustawionej na max., kładłam ok.2 czubate łyżki na środek płytki do pieczenia

*piekłam ok.5-7 minut (lubię przypieczone)

*gofry wyszły chrupiące na zewnątrz, w środku miękkie i puszyste



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *