Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Krem/pasta kokosowa

Krem/pasta kokosowa

Bajecznie prosty, a taki pyszny! W mojej diecie kokos występuje prawie w każdej potrawie, a mimo to, odkrywam go na nowo. Krem, który składa się z dwóch składników, może być smarowidłem do kanapek, gofrów, naleśników, styropianu itd. To taki smalec z rafaello 😉

Lista zakupów, radzę zapisać:

*200g wiórek kokosowych (najlepsze będą eko, te pospolite bywają odtłuszczone, a my tego tłuszczyku potrzebujemy)

*2 łyżki cukru, słodzidła, u mnie cukier kokosowy, kokosowo na maxa

Do dzieła:

*blendowałam wiórki w dużej misce, robiąc przerwy na odpoczynek blendera

*trzeba było użyć trochę siły, ale dość szybko wiórki stały się półpłynne

*blendowanie, w zależności od mocy sprzętu, powinno trwać do 10min. (następnym razem zrobię w blenderze kielichowym-dla porównania)

*cukier zmieliłam na puder, dodałam do wiórek

*po dokładnym wymieszaniu (blenderem) pasta jest gotowa!

*nie należy wstawiać do lodówki, bo zamieni się w kamień, najlepiej w zamkniętym pojemniku, w szafce. W chłodniejszym miejscu krem przybiera postać stałą ( u mnie tak się stało), ale wystarczy kilka minut np.na grzejniku, lub na ciepłej potrawie, a jest znowu kusząco kremowy.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.