Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Bezglutenowy chlebek bananowy

Bezglutenowy chlebek bananowy

Słynny chlebek bananowy, a dokładniej bezglutenowa jego odsłona. Na tyle słodki, aby być ciastem, wystarczająco wytrawny aby udawać chleb w kanapkach na słodko. Lubię go solo, a także z dużą ilością gęstego mleczka kokosowego, posypane to wszystko owocami. Dodatek ziaren surowego kakaowca sprawia, że uwielbiam właśnie taką wersję.

Lista zakupów:

*0,5 szkl.mąki ryżowej

*0,5 szkl.skrobi z tapioki

*2 łyżki mąki kokosowej

*3 łyżki mąki amarantusowej

*1/3 oleju, u mnie rozpuszczony koko

*5 łyżek brązowego cukru

*0,5 szkl.mleka ryżowego z wapniem

*2 duże, dojrzałe banany

*2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

*szczypta soli

*2 łyżki kruszonych ziaren kakaowca

Do dzieła!!

*włączyłam piekarnik ustawiony na 180stopni

*w jednej misce wymieszałam suche składniki: mąki, proszek, sól

*w drugiej misce wylądowały: cukier, banany, olej, mleko, zblendowałam je razem

*wymieszałam dokładnie zawartości obu misek, na koniec dodałam ziarna kakaowca, ponownie wymieszałam

*przelałam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia

*piekłam ok.50 minut



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *