Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Ciasto z gotowanymi pomarańczami

Ciasto z gotowanymi pomarańczami

Ciasto bez grama mąki, wytrawne, baardzo pomarańczowe. Trudno jest porównać je, z jakimkolwiek innym ciastem. Nie rośnie, zatem nie trzeba obawiać się o zakalca. Nie jest zdecydowanie jedno z tych ciast, które smakują każdemu. Ja uwielbiam.

Lista zakupów:

*2 duże pomarańcze + 1 na dno

*1 szkl.migdałów (lub mąki migdałowej-wtedy 1 i 1/4 szklanki)

*8 łyżek ksylitolu

*1 łyżeczka cukru pomarańczowego

*3 łyżki lnu złocistego mielonego+200ml wrzątku

*150ml. mleka, u mnie migdałowe

*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*2 łyżki mąki ryżowej

 

Do dzieła:

*2 pomarańcze wyszorowałam dokładnie szczoteczką, umyłam, gotowałam w garnku, pokryte w całości wodą, około 1,5 godz. Sprawdzałam nożem miękkość. Ugotować je można poprzedniego dnia

*zmieliłam migdały na mąkę, a raczej na bułkę tartą. Przy tej czynności należy robić częste przerwy, i w tym czasie mieszać migdały, aby nie przegrzały się, bo wtedy to już puszczą olej, i masło migdałowe gotowe. Trzeba też pamiętać, że nie uzyskamy typowej mąki, lecz strukturę bardziej zbliżoną do bułki tartej, ale to w niczym nie przeszkadza.

*wracamy do pomarańczy-wystudzone rozkroiłam nożem i sprawdziłam czy nie posiadają pestek. Ewentualnych pozbyć się.

*pomarańcze razem ze skórą, bez zielonego koniuszka, zblendowałam na gładką masę

*len złocisty mielony zalałam wrzątkiem, mieszając energicznie

*kisiel z lnu dodałam do zmiksowanych dyń, zblendowałam

*do pomarańczy+lnu dodawałam kolejno pozostałe składniki: mielone migdały, cukier, mąkę, mleko, proszek, zmiksowałam w blenderze kielichowym

*1 pomarańczę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzątkiem, razem ze skórą pokroiłam w plastry, pokryłam nimi dno tortownicy pokrytej papierem do pieczenia

*na to wylałam masę

*piekłam w 180 stopniach ok.45-50 min.

*ciasto pozostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej smakuje mocno schłodzone, prosto z lodówki



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.