Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Gryczana tarta z owocami

Gryczana tarta z owocami

Tarta, która powinna spodobać się tym, którzy zaczynają swoją przygodę z bezglutenowym pichceniem. Nie ma opcji, aby się nie udała, kasza gryczana biała jest dobrym spoiwem dla składników, co dla początkujących jest największą zmorą. I choć złośliwcy mówią, że tarta wygląda jak babka ziemniaczana…niestety mają rację 🙂

Lista zakupów:

SPÓD:

* 2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej

*1 jabłko

*1 łyżeczka cynamonu

*4 łyżki mleka, u mnie migdałowe

*4 łyżki chia

*1 łyżka masła migdałowego

*2 łyżki mąki z tapioki

GÓRA:

*1 jabłko

*2 garście owoców mrożonych

*4 łyżki mleka koko

*4 łyżeczki cukru trzcinowego

 

Do dzieła:

*wszystkie składniki na spód zmiksowałam w blenderze kielichowym (jabłko ze skórą, bez ogryzka)

*foremkę do tarty posmarowałam olejem koko, umieściłam na niej spód, ugniatając lekko podwyższałam przy krawędzi

*piekłam w 190 stopniach przez 30 min

*na podpieczony spód ułożyłam pokrojone w plastry jabłko

*posmarowałam mleczkiem kokosowym

*posypałam owocami

*posypałam cukrem trzcinowym

*piekłam dalej ok 15-20 min, do momentu zarumienienia się jabłek

*fenomenalna na gorąco, ciepło, ale to nie problem-nast.dnia podgrzewałam kilka chwil w mikrofali, i zjadłam ze smakiem

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *