Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Gofry ryżowe z chia

Gofry ryżowe z chia

Uprzedzałam, że tak będzie. Gofery rządzą! 😉 Tym razem mega chrupiące, z nasionami chia, które po upieczeniu przypominają w smaku mak. Pychotka!

Lista zakupów:

*1 szkl.mąki ryżowej

*0,5 szkl.skrobi z tapioki

*2 łyżki mąki z amarantusa

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*2 łyżki nasion chia

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*150ml mleka, u mnie ryżowe

*150ml wody

*2 łyżki rozpuszczonego oleju koko

*2 łyżki erytrolu

*szczypta soli

 

Do dzieła!!

 

*Mąkę, skrobię przesiałam, dodałam resztę składników

*dokładnie wymieszałam

*początkowo ciasto będzie rzadkie, należy ostawić na co najmniej 10 min. aż chia wchłonie część płynu

*przez ten czas należy masę co jakiś czas rozmieszać

*gdy ciasto zagęściło się (nawet wtedy jest bardziej lejące niż tradycyjne, pszenne)wylewałam porcję na środkową część płytki gofrownicy

*gofrownica o mocy 1400w , rozgrzałam ją do max, piekłam ok.5 minut, aż gofry były mocno zarumienione

*wyszły puszyste i chrupiące 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.