Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Bezglutenowy chleb zmieniający życie II

Bezglutenowy chleb zmieniający życie II

Wersja nowa, powstała w wyniku prób i błędów. Czasem chleb nadmiernie się kruszył, nie wiem co było tego przyczyną-za każdym razem robiłam go dokładnie wg.przepisu. Spróbowałam zwiększyć ilość dodatków zwiększających klejenie, czyli nasiona babki płesznik+woda+chia. Moim zdaniem to był strzał w dziesiątkę! Zapraszam.

Lista zakupów:

*1 szkl. nasion słonecznika

*3/4 szkl.siemienia lnianego

*0,5 szkl.migdałów

*1,50szkl.płatków ryżowych błyskawicznych

*6 czubatych łyżek lnu złocistego mielonego

*3 łyżki nasion babki płesznik

*2 łyżki chia

*2 łyżeczki soli

*1 łyżka miodu

*4 łyżki rozpuszczonego oleju koko

*2 szkl.ciepłej wody

 

Do dzieła:

*suche składniki wymieszałam w dużej misce

*dodałam rozpuszczony olej, miód, wodę

*dokładnie mieszałam kilka minut

*masę wlałam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki

*odstawiłam na 2 godz.

*rozgrzałam piekarnik do 185 stopni, wstawiłam chleb

*piekłam równo godzinę, z termoobiegiem

*po wystudzeniu chleb był super-zwarty, a powstałe okruchy są widoczne na zdjęciach

Polecam!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.