Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Chrupiące gofry kasztanowe

Chrupiące gofry kasztanowe

Na te gofry miałam chętkę od dawna! Próba upieczenia ich na dawnej gofrownicy zakończyła się fiaskiem..były pyszne, ale musiałam je zdzierać ze ścianek urządzenia. Teraz wyszły idealnie! Właśnie tak wyobrażałam sobie ten smak, gdy pisała o nich Karolina, autorka tego przepisu. Po małych modyfikacjach z mej strony (musiałam zastąpić jajka), zapraszam!

Ps. Piszę te słowa zajadając się ostatnim gofrem 😉

Oryginalny przepis jest tu :http://blog.muscle-zone.pl/bezglutenowe-gofry-idealne-chrupiace/

A więcej znakomitych przepisów można znaleźć tu :http://belikewonderwoman.pl/

Karolina jest przesympatyczną, mądrą osobą, liczę, że wybaczy mi zmiany 🙂

Lista zakupów:

*110g mąki kasztanowej, czyli 1 szklanka

*150g mąki ryżowej, czyli 1 szklanka

*120g oleju kokosowego, czyli 6 łyżek

*w oryginale 2 jajka-u mnie zamiast tego: 1 banan, 1 łyżka lnu złocistego mielonego, 50 ml wody

*2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

*160 ml wody

*3 łyżki ksylitolu/erytrolu

Do dzieła!

*w blenderze kielichowym zmiksowałam 1 banana+50ml wody+len mielony

*dodałam rozpuszczony olej kokosowy, oraz pozostałe składniki: mąki, ksylitol, proszek, wodę

*zmiksowałam chwilę na gładką masę

*gofrownicę nagrzałam na maxa (producent podaje, że to 220 stopni)

*ciasto dokładnie rozprowadzałam na płytce

*piekły się ok.5-7 min

**są pyszne, chrupiące, nawet następnego dnia nie są gumiaste

***zjadłam z dodatkiem własnoręcznie zrobionej pasty kokosowej, pyszne również solo

 

 



2 thoughts on “Chrupiące gofry kasztanowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.