Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Pierogi bezglutenowe z jabłkami

Pierogi bezglutenowe z jabłkami

Pierogi na słodko, z użyciem tego samego przepisu na ciasto, co do szpinakowych. W obu przypadkach smakują wyśmienicie, i ..zupełnie inaczej.

Lista zakupów:

Ciasto:

*1 szkl.mąka ziemniaczana

*1 szkl,mąka z tapioki

*8,5 łyżki len złocisty mielony

*250ml gorąca woda

*1 łyżka oleju

*1 łyżeczka soli

Farsz:

*2 jabłka

*ok.1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego (u mnie)

*2 łyżki cukru trzcinowego

Do dzieła!

*jabłka obrałam, starłam na tarce jarzynowej, posypałam cukrem, cynamonem, po kilku minutach odcisnęłam z nich sok, który w tym czasie puściły

*suche składniki na ciasto wymieszałam w misce, stopniowo dodawałam gorącą wodę (nada się do mieszania drewniana łopatka)

*gdy ciasto było już elastyczne, nie klejące, ani suche, podzieliłam je na 3 części, jedną od razu rozwałkowałam, dwie szczelnie owinęłam folią spożywczą

*blat lekko podsypałam skrobią z tapioki, wycinałam kółeczka, standardowo-łyżeczka farszu na środek, i sklejanie

*gotowałam w lekko osolonym wrzątku, ok.4 min.od wypłynięcia

*po wyciągnięciu z garnka, na durszlaku przelałam je zimną wodą, i umieściłam w pojemniku, tak aby miały luz

*pyszne z mleczkiem kokosowym z odrobiną miodu

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.