Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Ciastka z masłem migdałowym

Ciastka z masłem migdałowym

Przepis autorski, ciacha z moim ulubionym masłem migdałowym, bardzo syte, świetnie komponują się z polewą karobową. Mniam!

Lista zakupów:

*0,5 szkl.masła migdałowego

*0,5 szkl. poppingu z amarantusa

*0,5 szkl.suszonych owoców tzw.mieszanki keksowej (można zastąpić np.żurawiną suszoną) sparzonych przez kilka minut wrzątkiem

*6 łyżek miodu

*4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

*0,5 szkl.skrobi z tapioki

*1/4 szkl.mąki z amarantusa

*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*szczypta soli

POLEWA:

*1 łyżka oleju koko

*2 łyżki cukru trzcinowego

*2 łyżki gęstego mleczka kokosowego

*2 łyżki karobu

Do dzieła:

*wszystkie składniki wymieszałam w misce

*kiedy masa była już wyrobiona, można było ukształtować z niej kulę, rozgrzałam piekarnik do 180stopni

*z kulek ciasta, wielkości orzecha włoskiego, formowałam (na blaszce pokrytej papierem) ciastka, rozpłaszczając kulkę

*piekłam z termoobiegiem, 180 stopni, ok.45-50 minut

*w tym czasie zrobiłam polewę-wszystkie składniki wymieszałam w garnuszku, cały czas mieszając podgrzałam

*kiedy polewa zaczęła gęstnieć polałam nią ostygnięte ciastka, posypałam odrobiną płatków migdałowych



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.