Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Bezglutenowe, bezjajeczne, bezmleczne, proste naleśniki

Bezglutenowe, bezjajeczne, bezmleczne, proste naleśniki

Prosty, uniwersalny przepis na placki naleśnikowe. Gdy ciasto zrobię rzadsze, o konsystencji kefiru, naleśniki są cieniutkie, bardziej sprężyste. Przy cieście nieco gęstszym, naleśniki są bardziej zwarte, spokojnie można je wykorzystać jako zamiennik placków do tortilli.

Lista zakupów:

*1szkl.mąka ryżowa

*2 łyżki mąki z tapioki

*1 łyżka lnu złocistego, mielonego

*100 ml mleka migdałowego (lub każde inne)

*woda-ilość zależna od pożądanej konsystencji

Do dzieła:

*suche składniki wymieszałam w misce

*dolałam mleko migdałowe

*stopniowo dolewałam wody, sprawdzając uzyskaną gęstość

*smażyłam jak tradycyjne naleśniki, na patelni lekko posmarowanej olejem kokosowym

**tak jak i placki z mąki pszennej, pasują do wytrawnych, i również słodkich farszów



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *