Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Pierogi bezglutenowe ze szpinakiem

Pierogi bezglutenowe ze szpinakiem

Kiedy już popracowałam na mąkach bezglutenowych, wydają się mniej straszne niż na początku. Okazuje się, że ciasto na pierogi jest możliwe, a ich rodzajów jest wiele, a jajka wcale nie są do ich wykonania niezbędne!Człowiek uczy się całe życie. Zapraszam.

Lista zakupów:

Ciasto:

*1 szkl.mąka ziemniaczana

*1 szkl,mąka z tapioki

*8,5 łyżki len złocisty mielony

*250ml gorąca woda

*1 łyżka oleju

*1 łyżeczka soli

Farsz:

*12 sztuk-mrożony, siekany szpinak w brykiecie

*1 duża cebula

*1 ząbek czosnku

*sól, pieprz, gałka muszkatołowa

*gęste mleczko kokosowe, opcjonalnie, kilka łyżek

Do dzieła:

*farsz: cebulę w kostkę podsmażyłam na odrobinie oleju, dodałam szpinak, przyprawy, czosnek i mleczko kokosowe, podsmażyłam razem i gotowe

*suche składniki na ciasto wymieszałam w misce, stopniowo dodawałam gorącą wodę, kontrolując konsystencję ciasta

*kiedy ciasto było elastyczne, ale też nie kleiło się do rąk (wtedy należy podsypać mąką-wiadomo), podzieliłam je na trzy części-dwie schowałam do szczelnej torebki strunowej

*ciasto rozwałkowałam na blacie delikatnie posypanym mąką z tapioki, starałam się, aby było cienkie

*wycięłam kółeczka, na których środek umieszczałam łyżeczkę farszu, i zalepiałam

*gotowałam 4 minuty od wypłynięcia, po wyciągnięciu z wody, na durszlaku przelewałam i zimną wodą i układałam na talerzach, aby się nie posklejały ze sobą

*świetne również po podsmażeniu



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *