Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Chleb zmieniający życie, bezglutenowy

Chleb zmieniający życie, bezglutenowy

To chyba najsmaczniejszy chleb jaki w życiu jadłam!Ciężki, syty, nie kwaśny, znakomity bez niczego.

Przepis na Chleb Zmieniający Życie okrążył już cały świat, doczekał się wielu modyfikacji. W poszukiwaniu najprostszego, najlepiej opracowanego przepisu trafiłam na stronę Marty http://www.jadlonomia.com/

i wiedziałam, że mam to, czego szukam! Z lekką zmianą, powstał bezglutenowy chleb!

Oryginalny przepis, z którego korzystałam jest tu :http://www.jadlonomia.com/przepisy/chleb-zmieniajacy-zycie/

Marta wymiata!! 😉

Lista zakupów:

*1 szklanka pestek ze słonecznika, łuskanych

*3/4 szkl.siemienia lnianego

*1/2 szkl.migdałów

*1 i 1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych (w oryginale owsianych)

*10 czubatych łyżek lnu złocistego mielonego (odtłuszczonego)

*2 łyżeczki soli

*1 łyżka miodu (w oryginale syropu z agawy)

*5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego

*1,5 szklanki letniej wody

 

Do dzieła:

*rozgrzałam piekarnik do 180 stopni

*suche składniki wymieszałam w dużej misce

*dodałam wodę, miód, olej kokosowy

*wymieszałam dokładnie, odstawiłam do wchłonięcia się płynów, na ponad godzinę

*przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładziłam powierzchnię

*piekłam 60 min, termoobiegiem

*wyjęłam z piekarnika, pozostawiłam do wystygnięcia (naprawdę!!!!)

*po godzinie chleb wyjęłam z blaszki, pozostawiłam go w spokoju na kilka godzin (spałam, to dlatego 😉 )

*aby uniknąć kruszenia, chleb należy kroić ostrym, ząbkowanym nożem

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *