Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Makowiec japoński bez jajek

Makowiec japoński bez jajek

Dobrze znany makowiec japoński w nieco podrasowanej wersji. Bez spodu, bez jajek, bez mąki, lecz nadal wilgotny, delikatny..Na zachętę dodam, że wcale nie bardzo pracochłonny. Najsmaczniejszy po jednym + dniu spędzonym w lodówce. Zapraszam.

Potrzebujemy:

*mak mielony 400g (masa makowa z puszki ma dodatek mąki pszennej)

*3 duuuże jabłka

*350ml mleka migdałowego (nie kupuję, robi się szybciutko)

*5-6 garści orzechów włoskich

*7 łyżek cukru trzcinowego

*5 łyżek miodu

*4 łyżki lnu mielonego złocistego+wrzątek

*6 łyżek oleju kokosowego

*0,5 szt aromatu migdałowego, lub 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów

Do dzieła!

*mak wsypałam do garnka zalałam wrzącą wodą aż mak wchłonął ją całą, czyli do poziomu maku+drugie tyle

*podprażyłam mieszając kilka minut, dodałam olej koko

*w miseczce zalałam len mielony wrzątkiem

*do maku dolałam mleko, nadal mieszałam

*następnie jabłka-obrane i starte na tarce do warzyw

*cały czas mieszając dodałam-cukier+miód

*przyszedł czas na papkę z lnu+wody

*na koniec wrzuciłam posiekane orzechy+aromat, lub ekstrkt

*wymieszałam, przelałam masę do okrągłej formy wyłożonej papierem (masa sięgała krawędzi), jeśli ktoś lubi bardziej płaskie ciasto, spokojnie można użyć blaszki prostokątnej. Glutenożercy mogą spód wyłożyć np.krakersami, zapewniam, że będzie pysznie 🙂

*dekorację z gwiazdek zrobiłam z plastrów jabłka, wyciętych foremką do ciasteczek. Ułożyłam je na wierzchu ciasta 20 min przed końcem pieczenia

*piekłam godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem

*porządnie wystudzić-ciasto lubi chłodek 😉

i już

 



2 thoughts on “Makowiec japoński bez jajek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.