Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Szyszki na mleczku kokosowym

Szyszki na mleczku kokosowym

Naprawdę szybki, pyszny i (prawie) zdrowy deser!! A jak wiadomo-słowo deser to jedno z moich ulubionych! Różni się od szyszek, które pamiętam z dzieciństwa tym, że nie jest przesłodzony, ani ciągnący. Szyszki na mleczku kokosowym są prawie białe, delikatne, przepyszne. Zapraszam.

Lista zakupów:

*4 łyżki oleju kokosowego

*2 łyżki miąższu kokosowego-opcjonalnie (w tym przypadku miąższ przyciemnił nieco kolor masy)

*5 łyżek ksylitolu

*1 puszka mleczka kokosowego min.80%, użyłam białą, stałą część. Puszka na 400ml, mleczka było ok.300ml. Oczywiście należy porządnie schłodzić, wtedy łatwo rozdzielić obie części.

*ryż preparowany ok.75g.

Do dzieła:

*olej kokosowy+miąższ rozpuściłam w garnku

*dodałam ksylitol-cały czas mieszając

*gdy ksylitol rozpuścił się, porcjami dodawałam mleczko kokosowe, cały czas mieszałam (garnek najlepiej aby był wysoki, ksylitol zachowuje się trochę jak rozgrzany tłuszcz)

*gdy całe mleczko wymieszane zostało z masą, mieszałam cały czas, aż do zagęszczenia

*gdy konsystencją masa przypomina już śmietanę, zdjęłam garnek z ognia, dodałam ryż preparowany, dokładnie wymieszałam

*maca nieco przestygła, namoczonymi dłońmi formowałam kuleczki, układałam na papierze do pieczenia

*kiedy już wystygły, skleiły się, przełożyłam do pojemniczka, wstawiłam do lodówki (tam je przechowuję w zamknięciu)

*po kilku godzinach w chłodzie okazało się, że szyszki/kuleczki są obłędne!Polecam! 🙂

**teoretycznie przepis nie jest wcale świąteczny, ale kulki przypominają śnieżki ze śniegu 🙂 zatem aranżacja jest usprawiedliwiona



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *