Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Ciastka korzenne

Ciastka korzenne

To setny przepis na moim blogu. Obstawiam, że na 100 udanych dań, przypada 20-25 całkowicie, lub częściowo nieudanych 🙂 Przemowy, podziękowań nie będzie 🙂

Ciastka są zmodyfikowaną wersją tych topinamburowych, korzenna przyprawa, oraz dodatek mąki teff sprawiają, że..ciastka upiekły się zdecydowanie szybciej! (czyt.jedna tura o smaku węgla). Trzeba się poświęcić i czuwać przy piekarniku.

Lista zakupów:

*1 szkl.mąki z topinamburu

*6 łyżek mąki z teff

*4 łyżki oleju kokosowego

*4 łyżki cukru trzcinowego

*2 łyżeczki przyprawy korzennej

*1 łyżeczka cynamonu

*szczypta soli

*1 łyżeczka sody+1 łyżeczka soku z cytryny

*3 łyżki mleka

*3 łyżki wody

*2 garście mieszanki keksowej (można zastąpić np.orzechami laskowymi)

Do dzieła:

*przesiałam w misce mąki, dodałam cukier, przyprawy

*zalałam wrzątkiem mieszankę keksową, przykryłam spodkiem (na kilka minut)

*olej rozpuściłam, dodałam sok z cytryny oraz sodę

*całość wymieszałam w misce regulując konsystencję wodą i mlekiem-ciasto powinno utworzyć zwartą kulę

*dodałam odsączoną mieszankę, wymieszałam

*blaszkę wyłożyłam papierem, od ciasta odrywałam kawałki, robiłam z nich kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczałam, a następnie przy pomocy widelca rozpłaszczałam je jeszcze bardziej

*piekarnik rozgrzałam do 180 stopni, po ok.10 min.pieczenia trzeba sprawdzać stopień upieczenia ciasteczek. Nie mogą się przypalić na krawędziach (wtedy wiadomo,że spód jest czarny), po wyjęciu z piekarnika są jeszcze plastyczne, po wystygnięciu są twarde i chrupiące. Myślę, że 15 min. to max



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *