Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Pasta z pieczonych buraczków

Pasta z pieczonych buraczków

Nie da się ukryć-mam ostatnio fazę na buraczki. Piszę te słowa popijając sok buraczkowy 🙂 Pasta kanapkowa z tych warzyw, obok tej z marchewki, to moje ulubione smarowidła. Naturalna słodycz, intensywna po upieczeniu buraczków, połączona z wyrazistymi przyprawami. Zapraszam.

Lista zakupów:

*3 upieczone buraczki, najlepsze te podłużne

*1 czerwona cebula, również upieczona

*2 łyżki słonecznika uprażonego na złoto, na suchej patelni

*1 ząbek czosnku

*1 łyżka oleju kokosowego-następnym razem zastąpię go słonecznikowym, lub z pestek dyni, ponieważ po wyjęciu z lodówki pasta jest ciężka do rozsmarowania

*sól, pieprz

Do dzieła:

*buraczki wyszorowałam, pokroiłam na 4 części, upiekłam razem z czerwoną cebulą, również poćwiartowaną (cebula potrzebuje mniej czasu, pilnowałam, aby nie przypaliła się)

*podprażyłam na suchej patelni słonecznika

*upieczone buraczki pozbawiłam skóry

*wrzuciłam wszystkie składniki do blendera kielichowego, doprawiłam

*zblendowałam na względnie gładką pastę

**pycha!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.