Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Placki kasztanowe

Placki kasztanowe

Znowu placki z kaki, bardzo przypadły mi do gustu. Tym razem na bazie mąki kasztanowej, bardzo charakterystycznej w smaku, oraz z tapiokowej skrobi, ta akurat jest neutralna, świetnie współgra z innymi mąkami. Korzystam z ostatnich promocji na te owoce 🙂

Lista zakupów:

*1 szt.kaki

*4 łyżki mąki kasztanowej

*4 łyżki skrobi kasztanowej

*2 łyżki lnu mielonego złotego

*0,5 łyżeczki cynamonu

*szczypta soli

*0,5 szkl.wody gazowanej (tym razem jestem przygotowana)

*1 łyżka cukru brązowego

*olej do smażenia, u mnie kokosowy

Do dzieła:

*suche składniki przesiałam do miski

*dodałam wodę gazowaną, wymieszałam

*na koniec dodałam pokrojone w kostkę, ze skórką kaki, wymieszałam

*smażyłam z obu stron na złoty kolor, łyżka ciasta na placek jest ok

**placki lubią siorbać tłuszcz, zatem usmażyłam dość szybko (ale nie za szybko), i ręcznikiem papierowym pozbyłam się nadwyżki oleju

***cukier puder to właściwie tylko do dekoracji, placki są słodkie idealnie 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *