Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Proste racuchy z kaki

Proste racuchy z kaki

Kaki, Persymona, Sharon, pod tymi nazwami kryje się ten pomarańczowy, pyszny owoc. Lubię go tak po prostu, na surowo (wystarczy umyć, pozbyć się „ogonka”, pokroić na kawałki), świetny jako dżem, a racuchy z Persymoną są przepyszne. Ważne, aby używać tych już lekko miękkich owoców, wtedy środek jest słodki, aksamitny..W tej chwili owoce Kaki w promocjach sklepowych kosztują mniej, niż jabłka! Racuchy robi się błyskawicznie, zapraszam.

Lista zakupów:

*średni owoc Kaki

*3 łyżki skrobi z tapioki

*3 łyżki mąki ryżowej

*2 łyżki lnu złotego mielonego (zastępuję nim jajka, zapewne w jego miejsce można dodać 1 jajko-jeśli ktoś chce, i może)

*0,5 szkl.wody gazowanej (UWAGA, przyznaję, że ja dodałam ..Mirindę. Zwyczajnie zabrakło wody, zimno, ciemno, sklep daleko, aż przez ulicę, a wszystkie kreacje od Szanel i Diora aktualnie w pralni..Mirinda i już )

*0,5 łyżeczki cynamonu

*olej do smażenia

Było tak:

*umyty owoc razem ze skórką pokroiłam w sporą kostkę

*w misce wymieszałam: przesiane mąki, len, cynamon, Mirindę (nazwaną na potrzeby tego przepisu wodą gazowaną)

*dodałam Kaki

*smażyłam na złoty kolor-1 łyżka ciasta na 1 placek, wyszło mi z tej porcji 7 szt.

**to chyba pierwsze moje ładne placki 😉

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *