Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Gryczane krążki-zamiennik chleba

Gryczane krążki-zamiennik chleba

Łatwiejsze od pieczenia chleba, szybsze, zawsze się udają, można zapomnieć o styropianie. Przez kilka godzin po upieczeniu są idealnie chrupiące, ale nie twarde, delikatne, a zarazem bardzo zwarte. Wiadomo, później są już coraz mniej chrupiące, ale nadal pyszne. Przechowuję je w papierowej torebce, sprawdzają się jako jedzenie na wynos. Zapraszam.

Potrzebne są tylko:

*1,5 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej białej, niepalonej (oczywiście może być z poprzedniego dnia, zawsze lepiej ugotować „na zapas”, na pewno do czegoś się wykorzysta)

*1 duża cebula+łyżka oleju kokosowego do usmażenia

*2 łyżki słonecznika

*sól, pieprz

Do dzieła:

*cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na oleju kokosowym

*kaszę, cebulę, słonecznik, sól, pieprz-do blendera, zmiksowałam na prawie gładką masę (tak, bo lubię tak)

*na blaszce wyłożonej papierem, przy pomocy takiej obręczki małej „wielofunkcyjnej”, oraz silikonowej packi,  uformowałam zgrabne krążki, wielkości wafla ryżowego, na grubość ok.0,5cm.

(W następnej turze kromki były cieńsze i były równie dobre!ZATEM-cieńsze nadają się na kanapki, ale również jako przekąska, posypane np.solą, wędzoną papryką. Grubsze będą nadal chrupiące, w środku mięciutkie, dla wielbicieli tradycyjnego chleba)

(użyłam owej obręczki, gdyż, jak wiadomo, jestem mistrzem brzydkich placków, tym razem chciałam, aby nie wyglądały identycznie, jak pozostałe, które robiłam. ZAWSZE wyglądają tak samo. Ha!Nie tym razem 😉 )

*piekłam w 180stopniach z termoobiegiem ok.30 min

**z tej porcji wyszło mi 12 sztuk

***zestaw krążki+pasta z marchewki został dziś przetestowany na moich koleżankach z pracy, zyskał 100% akceptację. Przepis poszedł w świat 😉

*i już. Polecam.

 

 



4 thoughts on “Gryczane krążki-zamiennik chleba”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *