Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Bezglutenowe kruche cynamonki

Bezglutenowe kruche cynamonki

Powinny nazywać się brzydactwa! Z wyglądu przypominają kostkę brukową 🙂 Hurtowi odbiorcy bruku-pisać na priv 😉

Przyznaję-zabrałam się za ten wypiek bez przygotowania. Okazało się, że w moich zapasach mąk hula wiatr..Wykorzystałam, to co było, mnogość rodzajów użytych mąk może zniechęcać, to fakt. Następnym razem ograniczę się do dwóch, liczyłam na bardziej pulchne cynamonki, a stworzyłam kruche, o niecodziennym smaku.Ps.chyba przejadła mi się mąka kokosowa.

Lista zakupów (u mnie desperackie przeszukiwanie spiżarni):

*0,5 szkl.mąki ryżowej

*0,5 szkl.mąki amarantusowej

*0,5 szkl.mąki kokosowej

*1/3 szkl.skrobii z tapioki

*1/3 szkl.mąki kasztanowej

*2 łyżki łuski babki jajowatej

*4 łyżki, takie z górką, oleju kokosowego

*1 szkl.mleka, u mnie kokosowe

*1 saszetka drożdży, 7g

*3 łyżki cukru brązowego

*szczypta soli

Na cynamonowe nadzienie potrzeba:

*3 łyżki olej kokosowego

*1,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

*2 łyżki cukru brązowego

Do dzieła:

*suche składniki przesiałam, dokładnie wymieszałam

*dodałam rozpuszczony olej+mleko, lekko ciepłe

*wyrobiłam dość zwartą masę

*odstawiłam na ok.20 min.w ciepłe miejsce

*podzieliłam na dwie części, żeby łatwiej wałkować

*rozwałkowałam na grubość ok.0,5cm. kształt prostokątny, posmarowałam masą cynamonową

(Masa cynamonowa: lekko rozpuściłam olej, dodałam cynamon i cukier, wymieszałam)

*zwinęłam jak roladę, pokroiłam na plastry, dość grube

*ułożyłam w tortownicy, blisko siebie

*odstawiłam na 30 min.w ciepłe miejsce. Patrząc na to z perspektywy czasu, wydaje się to czynnością zbędną. Cynamonki urosły tylko troszkę.

*wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piekłam ok.30 min.

**można posypać cukrem, lub polać dowolnym syropem

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *