Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

Najprawdziwsze risotto, nie żadna podróbka. Tyle, że bez wina. A, i bez masła..No, i sera również…;)”Wyśmienite ;)”

 

 

Lista zakupów:

*1 szkl.ryż do risotto, pokornie przyznaję, ze jest ogromna różnica między tym, a jakimkolwiek innym

*4 szkl.bulion, lub woda

*pieczarki 8-10szt

*kawałek pora

*1 szt.cebula (miała być szalotka, ale okazało się, że jakaś podrabiana)

*1 ząbek czosnku

*1 łyżka oleju kokosowego

*sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki

Do dzieła:

*pieczarki umyłam, pokroiłam w plasterki

*na dużej patelni+olej kokosowy podsmażyłam pieczarki

*dodałam pokrojonego pora

*dodałam cebulę

*kiedy warzywa było lekko złote, wrzuciłam na patelnie ryż

*ryż cały czas mieszałam, aż zrobił się prawie przeźroczysty

*przygotowałam bulion w garnku, musi być cały czas gorący

*wlałam pierwszą szklankę bulionu, mieszając sprawdzałam, czy ryż już wchłonął tę porcję

*wtedy wlałam drugą szklankę bulionu, postępując jak wyżej

*tak samo z pozostałymi szklankami bulionu

*na koniec doprawiłam solą, pieprzem, starłam trochę gałki muszkatołowej, natką z pietruszki

Risotto jest delikatne, kremowe, przepyszne. Serio!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *