Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Chleb bezglutenowy z ziarnami

Chleb bezglutenowy z ziarnami

Kolejny udany, autorski wypiek. Dumna. Z łezką w oku wspominam te wszystkie chlebowe „cegły”, „babki z piasku”, zakalce…Uparłam się, porażka, chwila zwątpienia, i następna próba. Nie mogę się poddać. Tak jak w życiu. Jestem tego przykładem.

Lista zakupów:

*1 szkl.mąki ryżowej

*1 szkl.mąki gryczanej

*1 szkl.skrobi z tapioki

*2 łyżki lnu mielonego złotego

*2 łyżki chia

*2 łyżeczki soli

*1 łyżeczka cukru

*1 saszetka drożdży suszonych 7g

*woda ok.550ml

*1 łyżka siemię lniane

*1 łyżka słonecznik łuskany

*1 łyżka pestki z dyni

*1 łyżka nasion z amarantusa

Do dzieła:

*suche składniki przesiałam w dużej misce

*dodałam ziarna

*mieszałam łopatką, stopniowo wlewając ciepłą (nie gorącą!-dla drożdży to zabójstwo) wodę

*powstałą masę, tradycyjnie, o konsystencji tężejącego betonu, odstawiłam na 20 min.w ciepłe miejsce

*po tym czasie przelałam do podłużnych blaszek, keksówek, pokrytych papierem do pieczenia.

Jedna forma była wypełniona, drugą w połowie „odgrodziłam” silikonowymi foremkami i papierem, aby chleb był wyższy

*odstawiłam na ok.40 min. w ciepłe miejsce

*piekłam w 220stopniach, z termoobiegiem, przez godzinę

**może to moje wrażenie, że chleb jest super..za rzadko piekę, później zjadam go bez opamiętania

***chrupiąca skórka i żadnego kruszenia

Polecam!Czekam na opinie 🙂

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *