Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Pudding z tapioki

Pudding z tapioki

Tapioki używałam dotychczas pod postacią mąki, deser powstał z małych, białych kuleczek, zwanych inaczej perełki z tapioki. Tapioka jest: bezglutenowa, hipoalergiczna, nie zawiera cholesterolu. Nie posiada również swojego smaku, przejmuje go od płynu, w którym jest gotowana. Świetna jako deser, czyli mleko kokosowe+owoce, przyjrzę się bliżej tym perełkom, i postaram wykorzystać je w bardziej wytrawnych potrawach. Deser, po schłodzeniu, jest przepyszny!

Lista zakupów:

*perełki tapioki-ja na 1/3 szklanki tapioki dodałam 3 szkl mleka kokosowego

*mleko kokosowe, j.w.

*słodzidło-ilość to indywidualna kwestia, należy dosładzać podczas gotowania, próbować

*owoce, u mnie mus z mrożonych malin

Do dzieła:

*perełki namoczyłam na 1 godz. w garnuszku (1/3 perełek na 3 szkl.mleka)

*po godzinie zaczęłam gotować, na średnim ogniu, perełki w tym czasie mają stać się przeźroczyste, oraz miękkie

*cały czas mieszając dosłodziłam syropem z agawy, ok 2 łyżki

*gotowałam 15 min, przez cały czas mieszając (tak, to ogromne poświęcenie z mej strony)

*gotowy pudding (konsystencja gęstego budyniu) przelałam do szklanek, schłodziłam

*dodałam zmiksowane maliny na wierzch

*najlepszy po kilku godzinach w lodówce. Mniam!

Przepis i proporcje znalazłam na opakowaniu perełek. Do zakupienia w prawie każdym markecie, spora torebka to koszt kilku złotych, a wystarczy na wieeele porcji. Polecam!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *