Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Gorąca czekolada

Gorąca czekolada

Gorąca czekolada, nie mylić z kakao. Gęsta, aksamitna, rozgrzewająca, pyszna. Na mleku kokosowym, z dodatkiem karobu, czyli słynną mączką z chleba świętojańskiego, znakomita alternatywa dla alergików. Oczywiście, że można zrobić z tradycyjnym kakao, lub rozpuszczoną czekoladą, ale..warto spróbować nowych smaków.

Lista zakupów:

*mleko kokosowe ok.250ml na porcję

*1 łyżeczka karobu

*szczypta soli

*słodzidło-opcjonalnie, u mnie łyżeczka syropu z agawy. Karob, w przeciwieństwie do kakao, jest sam w sobie słodki, zatem dosładzanie może okazać się zbędne

Do dzieła:

*zagotowałam w garnuszku mleko kokosowe, gęste

*dodałam karob, sól, syrop z agawy

*mieszając gotowałam na małym ogniu kilka minut

*do kubka i już!

Kilka lat nie piłam czekolady na gorąco, a już na pewno nigdy nie piłam tak dobrej!



2 thoughts on “Gorąca czekolada”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *